May 30, 2020, 11:16:56 am

News:


Dobrodošli na Forum.ba.


Preventovo davanje autogolova

Started by x, May 31, 2018, 09:17:08 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

x

Preventovo davanje autogolova

O sporu Preventa i Volkswagena za Deutsche Welle govori Frank Schwope, stručnjak za automobilsku industriju iz Norddeutschen Landesbank. On smatra da Prevent pravi velike greške.

DW: Gospodine Schwope, u sporu između Preventa i VW je došlo do nove eskalacije. U medijima se često to poredi sa borbom Davida protiv Golijata. Međutim, ponekad se ne zna ko je David, a ko Golijat.
Frank Schwope

Frank Schwope

Frank Schwope: Ne znam da li je to poređenje ispravno. Na njemačkom jeziku postoji izreka: ne sijeci granu na kojoj sjediš. Ja ne znam sadržaj ugovora između Preventa i VW. Niko to ne zna. Zato se i ne zna pravi razlog zašto je došlo do spora između njih. Navodno postoje ugovori kojih se Volkswagen nije pridržavao. Iz medija se može saznati da Prevent želi istrajati u svojim zahtjevima, ali dugoročno gledano to nije autogol, već čitav niz autogolova. On ne samo da ima problem sa VW nego i sa Daimlerom. To se širi i firmama porodice Hastor će biti sve problematičnije da dobijaju nove ugovore. Naravno da će se pokušati održati postojeći ugovori, ali kada oni isteknu, onda će biti traženi novi dostavljači. Preventova i Hastorova reputacija su narušeni, u najmanju ruku u zapadnoj Evropi. Za Prevent će biti veoma teško da sklapa nove ugovore.

U novom slučaju se radi o ljevaonici Neue Halberg Guss iz Saarbrückena. Prevent je nedavno kupio ovu firmu i cijenu proizvoda udesetrostručio. Zar to nije žestoko?

Apsolutno. Ne znam da li je to legalno. To istovremeno plaši druge. Ubuduće će svaki proizvođač koji ima poslovne veze sa Preventom razmisliti da li s njim da sklapa nove ugovore.

U pravilu se smatra da tržište i poslovni ljudi djeluju racionalno. Izgleda da u slučaju Preventa to nije slučaj.

Po mom mišljenju nije. Kratkoročno to može izgledati racionalno ili interesantno, ali dugoročno gledano to donosi štetu. Ovdje se ne radi o poslovnim razlozima već o egoizmu pojedinih menadžera u Preventu. Mislim da ponekad menadžeri ove firme ne rade u interesu firme.

Da li se ovdje posebno radi o sporu sa VW?

Prevent je u sporu i sa Daimlerom iako je obim toga dosta manji. Da sam kojim slučajem u BMW ili PSA dobro bih razmislio da li da nove ugovore sklapam sa firmama iz Prevent grupe.