BH Forum
Novi BH internet forum


Poceo sa radom sistem e-stranac

x · 1 · 1529

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline x

  • Global Moderator
  • *****
    • Postova: 302
    • Profil
u: Lipanj 13, 2018, 10:35:08 prijepodne
POČEO SA RADOM SISTEM "E-STRANAC"

Sistem za online prijavu boravka stranaca u Bosni i Hercegovini "e-stranac" 12. juna 2018. godine je pušten u funkciju. Ovaj sistem trebalo bi da unaprijedi kapacitete Službe za poslove sa strancima u domenu kontrole prijave stranaca koji koriste usluge smještaja.

Alat je razvijen u okviru projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicama u BiH" kojeg je podržala Vlada Švicarske, a realiziran je u saradnji Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, te Centrom za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu.

Pomoćnik ministar sigurnosti BiH Mladen Mrkaja ovaj alat nazvao je važnim zbog povećanja nivoa sigurnosti u BiH, te ocijenio da će biti od pomoći Službi za poslove sa strancima koja se bavi ovim pitanjima.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske Barbara Datviler Šojer (Datwyler Scheuer) napomenula je da je BiH suočena s migracionim izazovima, a zabilježen je i povećan broj turista u posljednjih nekoliko godina, što ovaj projakt čini još relevantnijim.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je da ovaj projekt predstavlja značajan tehnički napredak za sve koji pružaju usluge strancima, jer im je pružena olakšica da prijave strane goste Službi za poslove sa strancima.

Vrijednost projekta je 1,6 miliona BAM, a sistem će zamijeniti ručni unos podataka

www.bih-pravo.org