Društvene diskusije > Pravo

Upitna ustavnost Nacrta zakona o elektronskoj identifikaciji

(1/1)

x:
NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKOJ IDENTIFIKACIJI I USLUGAMA POVJERENJA ZA ELEKTRONSKE TRANSAKCIJE: Upitna ustavnost Nacrta zakona
15.02.2019.

 

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević upozorio je da je Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, suprotan ustavnim nadležnostima.

 

Rajčević podseća da je predlagač ovog nacrta zakona Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

 

– Izvršili smo analizu materijala, odnosno Nacrta zakona, te utvrdili da Nacrt nikako ne bi trebao ići u proceduru, jer je suprotan ustavnim nadležnostima – navodi se u saopštenju iz Rajčevićevog kabineta.

 

Dodaje se da se na strani 44 nalazi mišljenje Ministarstva finansija BiH iz koga se vidi da nisu stvoreni uslovi za slanje zakona u proceduru i precizno su obrazloženi razlozi.

 

-Takođe, od institucija Republike Srpske, Agencija za informaciono društvo RS je dala negativno mišljenje. I FBiH je navela da je u proceduri zakon za Federaciju – ističe se u saopštenju.

 

Rajčević navodi da je RS ovo pitanje uredila sopstvenim propisima i ima potpunu autonomiju uređivanja ove oblasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

 

U Nacrtu zakona se uopšte ne spominju RS, te kvalifikovani certifikati koje izdaju organi Srpske, tako da se po Rajčevićevom mišljenju može desiti da se, ako prođe ovakav tekst, potpuno negiraju certifikati koje izdaju organi RS.

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju