ZAKON O STECAJU: Trajanje stecajnog postupka u RS skraceno na 13 mjeseci

Started by x, February 12, 2019, 08:27:56 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

x

ZAKON O STEČAJU: Trajanje stečajnog postupka u RS skraćeno na 13 mjeseci
12.02.2019.

Zakon o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 16/2016 - dalje: Zakon) u Republici Srpskoj, od stupanja na snagu do kraja 2018. godine, donio je mnogo više od očekivanih rezultata i značajno doprinio privrednom rastu u Srpskoj, očuvanju postojećih radnih mjesta, a nerijetko i otvaranju novih.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec izjavio je da se Zakonom prvenstveno željela obezbijediti bolja zaštita prava radnika i da se u tome uspjelo.

"Rezultati pokazuju koliko je nova regulativa pomogla u skraćenju samih stečajnih postupaka", istakao je on.

Zec je naveo da se poboljšanje rezultata može očekivati i nakon što se usvoji Zakon o likvidacionom postupku koji je nedavno usvojen na Vladi.

Mogućnost restrukturisanja preduzeća, kao jedna od glavnih promjena u novom zakonu, otvorila je mnogim kompanijama u Republici Srpskoj mogućnost "liječenja", "ozdravljenja" i nastavka rada.

Od 10. marta 2016. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon, do kraja 2018. godine rješena su 144 stečajna slučaja, rezultati su "Programa Rješavanja pitanja dugova i prestanka poslovanja u BiH" kojeg provodi IFC, dio Grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.

Prema ovim podacima, trajanje stečajnog postupka u prosjeku je smanjeno za nevjerovatnih 415 odsto, sa 54 na 13 mjeseci, za preduzeća koja su imala imovinu.

Zahvaljujući mogućnosti restrukturisanja kompanija, sačuvano je gotovo 600 radnih mjesta, a broj rješenih predmeta porastao za 329 odsto.

Na sjednici održanoj 31. januara, Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o likvidacionom postupku, te ga uputila u dalju proceduru.

meistgesucht

Ono sto cujemo iz medija je: "stecajni postupak koij traje 15 godina"

ovo bi bilo revolucionarno ako bude primjenjivo