May 30, 2020, 11:16:25 am

News:


Dobrodošli na Forum.ba.


Pitanje ravnopravnosti žena i ženska prava

Started by Ace, March 17, 2018, 05:31:22 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ace

March 17, 2018, 05:31:22 pm Last Edit: March 17, 2018, 06:22:20 pm by Ace
Patrijarhat, opresija, verbalno i fizičko nasilje. Kažu da se ove stvari trebaju čuvati u svoja četiri zida. Općenito, ženska prava u BiH nisu na zadovoljavajućem nivou. Žena skoro da nema u politici, na pozicijama u privredi, ili ako ih i ima potplačenije su od kolega koje rade isti posao. Postoji jedna istina, ako žena bude imenovana za šeficu ili direktoricu, od nje se očekuje da više radi, a ako muškarac bude imenovan za šefa ili direktora od njega se ne očekuje da radi, već da rukovodi. S druge strane, svjedoci smo da u BiH na svim poljima "škripi", a muškarci vode sve živo. Nameće se zaključak da je potrebno uraditi promjenu u pogledu prava i mogučnosti ovog dijela populacije. Žene nisu samo majke, supruge, sestre, prijateljice, žene su u najmanju ruku sposobne kao i muškarci, a u velikom broju slučajeva a savim sigurno sposobije od muških kolega.

Pokret #Metoo u BiH uglavnom izostaje, da li su žene u strahu za svoju egzistenciju ili čak i život pa zbog toga šute i ne bune se zbog svog položaja? Svjedoci smo da skoro svakodnevo čujemo neku priču o tome kako je neka žena ucijenjena za radno mjesto ili za jednak tretman u odnosu na muške kolege. Također, znamo u kakvom društvu predatora živimo. Da li je društvo u BiH spremno prihvatitit takav iskorak? Sve su to pitanja koja će ovo društvo morati u jednom trenutku razriješiti.

Seksualno uznemiravanje i seksisističke šale u radnim okruženjima u BiH su svakodnevnica, a patirjahalno društvo u BiH svojom šutnjom takvo ponašanje svesrdno podržava.

Da li mislite da je naše društvo spremno da unaprijedi svoj odnos prema ženama?