BH Forum
Novi BH internet forum


Novi Postovi

1
Hardver / Odg: Najbolja marka laptopa?
« Zadnji post od stila u Ožujak 20, 2019, 10:36:31 prijepodne »
Ovako to izgleda kad kupiš novi novcati Porsche, a u njemu pokvarena ručna kočnica podignuta cijelo vrijeme... Hardwerski kvar neotklonjiv, sve do jednog krasnog dana u nekoj budućnosti kad eventualno, i samo eventualno, budu proizveli novi al nešto drugačiji model spomenute navodne rakete:

16 March 2019: New ‘Spoiler’ Vulnerability In All Intel Core Processors Exposed,
...another vulnerability affecting all Intel-based computers including Apple’s Mac has been discovered... the researchers claim there might not be an effective software solution available at least anytime soon -- and any mitigation would likely come at a performance cost, as we've seen with Spectre and Meltdown over the past year...
2
Humor / Odg: Vicevi
« Zadnji post od stila u Ožujak 20, 2019, 10:31:40 prijepodne »
Pita tata Pericu:
-Perice,koga vise volis mamu ili tatu?
-Oboje.
-Dobro,a da mama ode u Pariz a ja u Ameriku,gdje bi otisao i zasto?
-U Pariz,jer je to super grad.
-Dobro,a da mama ode u Ameriku a ja u Pariz gdje bi otisao?
-U Ameriku.
-Zasto?-pita tata Pericu.
-Zato sto sam u Parizu vec bio.

Ovo me baš dobro nasmijalo :)
3
Izlasci i slobodno vrijeme / Star si onoliko koliko se starim osjećaš
« Zadnji post od stila u Ožujak 20, 2019, 10:27:58 prijepodne »
Pozdrav svim forumašima,
u duhu naslova ove teme - evo kako veselje izgleda u Puli:4
Film / Odg: Preporuka za film
« Zadnji post od stila u Ožujak 20, 2019, 10:23:14 prijepodne »
Evo dva izvrsna filma:

Into the Wild (2007)


Captain Fantastic (2016)

5
Pravo / U pripremi novi Zakon o zastiti licnih podataka
« Zadnji post od x u Ožujak 16, 2019, 03:35:21 poslijepodne »

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITI LIČNIH PODATAKA
15.03.2019.

Zakonitost, ograničenje svrhe, tačnost, ograničenje čuvanja, samo su neki od principa na kojima bi trebalo da se zasniva novi Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Izmjene će se najviše odnositi na strože obaveze kada je u pitanju traženje saglasnosti vlasnika podataka, a sve one koji prekrše Zakon, čekaju ogromne kazne, kažu u Privrednoj komori Republike Srpske. Sve ovo je, kako kažu, u cilju usaglašavanja sa standardima EU.

"Upravo na tom treba da se insistira, odnosno da vidimo kako i na koji način da definišemo ovaj novi zakon, da se prilagodimo standardima EU, ali isto tako da nemamo tako drastične kazne kao što su to u EU. Tu se postavlja pitanje da li zaista moramo da propišemo i kazne do te mjere, s obzirom da nismo članica EU i da nam ovo ne mora baš biti ni samim tim obaveza da imamo toliko rigorozne kazne kao što su one određene u EU", kaže Vladimir Blagojević portparol Privredne komore Republike Srpske.

O ovom Zakonu su raspravljali i privrednici kojima, u slučaju zloupotrebe ličnih podataka, slijede drastične kazne. Upravo ovakve kazne su im najviše zaokupile pažnju. Kažu, ne možemo se porediti s EU, pa i nema smisla za ovakve izmjene.

Ipak, nije veliki broj onih koji su poslali sugestije, tvrde u komori. Poslodavci kažu, ovo ih mnogo ne dotiče, pa nisu ni slali sugestije.

"Poslodavci, jednostavno, nisu nešto pretjerano zainteresovani. Jako mali broj poslodavaca se dotiče toga, u smislu prikupljanja podataka. Naravno da ima onaj drugi dio o objavljivanju podataka gdje imamo nadzor od određenih institucija BiH, ali naša organizacija nije davala nikakve primjedbe, jer, jednostavno, nismo dovoljno upućeni i nije nam to nešto bilo puno interesantno", kaže Saša Trivić, iz Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

One obrade koje otkrivaju rasno ili etničko porijeklo, politička mišljenja, vjerska uvjerenja, podaci o zdravlju ili seksualnoj orijentaciji vrše se isključivo ako je to neophodno i to ako je propisano posebnim zakonom, radi zaštite vitalnih interesa vlasnika podataka ili ako se takva obrada odnosi na podatke za koje je očito da ih je objavio vlasnik podataka.

www.epravo.ba
6
Prirodne nauke / Odg: Ravna Zemlja
« Zadnji post od x u Ožujak 16, 2019, 03:33:59 poslijepodne »
Drug mi jedan vjeruje da je zemlja ravna i svaki dan gleda na Youtube snimke  :)
7
Prirodne nauke / Ravna Zemlja
« Zadnji post od Nesklad u Ožujak 12, 2019, 11:43:53 poslijepodne »
Osam razloga zašto bi moglo biti da je Zemlja ustvari ravna ploča:

1. Ne vidi se zakrivljenje. Bez obzira na položaj i visinu horizont je uvijek ravan, što potvrđuju brojne snimke i fotografije horizonta, ono što se vidi kroz prozor aviona ili sa viših položaja - uvijek je ravan horizont. Zato za potrebe 'zakrivljenja' koriste leće na kamerama da bi se vidio efekat zakrivljenja.

2. Ne postoji fotografija Zemlje, sve za šta se misli da su fotografije ustvari su grafike ili crteži, (tzv. 'composite pictures' - 'fotografije' sastavljene iz više manjih dijelova, a ne fotografije). Ponekad te 'fotografije' Zemlje s različitih putovanja na Mjesec prikazuju različite veličine kontinenata, drugačiji njihov položaj ili oblik, a to ne bi bilo moguće ako bi se radilo o pravim fotografijama, a i vrlo je upitno da li se ikada moglo putovati na Mjesec i postoji li tehnologija za to. I da postoji, šta sa van Allenovim pojasom koji je navodno smrtonosan za ljudsku posadu zbog visoke radijacije?

3. Na ravnoj vodenoj površini, prema proračunima o zakrivljenju Zemlje, nakon 10 kilometara dolazi do pada horizonta, odnosno predmeti na toj površini trebaju 'zaći' za horizont posmatrača, a na udaljenosti od 20 do 30 kilometara trebali bi biti prilično ispod horizonta, no mi ih često i dalje vidimo golim okom, a pogotovo alatima kao dvogled ili durbin. Postoje mnogi poznati slučajevi kada bi se signal svjetionika ili neka druga tačka mogla vidjeti i sa više desetaka ili preko stotinu kilometara udaljenosti, što u slučaju kugle, zbog zakrivljenosti, ne bi bilo moguće.

4. Avionski letovi imaju potpuno nelogične rute. Gledajući kartu okrugle Zemlje za većinu letova rute su potpuno besmislene, npr. letovi iz Južne Amerike lete u južnu Afriku preko Bliskog Istoka, što nema smisla sve dok se ne pogleda karta ravne Zemlje prema kojoj je Bliski Istok između ova dva kontinenta, na pola puta, zbog čega se mora preći preko tog dijela. Karta ravne Zemlje nalazi se na logou Ujedinjenih nacija.

5. Nikad se ne vidi druga strana Mjeseca, što je prilično neobično ako se tvrdi da je Mjesec okruglo tijelo koje rotira oko svoje ose i kruži oko Zemlje. Mjesec ne reflektuje Sunčevu već svoju zrači vlastitu svjetlost. Mjesečeva svjetlost je hladna, kada bi to bio odsjaj Sunca svjetlost bi bila topla.

6. Sunce nejednako obasjava Zemlju, što je nelogično ukoliko je riječ o ogromnoj kugli naspram male Zemlje. Polovina Zemlje bi trebala biti jednako osvijetljena, a druga polovina u mraku jer je Sunce ogromno, te sa te udaljenosti od 93 miliona milja ne bi trebao biti bitan položaj Zemlje zato što Sunce obasjava velikom svjetlošću i toplinom, tako da bi razlike u temperaturi morale biti puno manje. Također, Sunčeve zrake padaju na Zemlju pod različitim uglovima, što je nemoguće ako je riječ o tolikoj udaljenosti, već sugeriše da, ako je ugao zraka Sunca različit, Sunce puno manje i puno bliže Zemlji.

7. Navodno, Zemlja se vrti 1600 kilometara na sat, što niko ne osjeća. Vožnja u autu se osjeća u svakom trenutku, a mnogo veću brzinu okretanja Zemlje ne osjećamo. Ako se Zemlja okreće tom brzinom avioni bi imali velikih problema u putovanjima jer bi morali putovati zajedno s rotacijom ili u smjeru suprotnom rotaciji, a takvi problemi nisu zabilježeni. Opravdanje za to je navodna rotacija cijele Zemljine orbite uz Zemlju, ali ako se i orbita okreće zajedno sa Zemljom to bi značilo da sve što ulazi u orbitu nalijeće na brzinu od 1600 km na sat. Dakle, kada bi zaista putovali u Svemir i vraćali se, suočili bi se s orbitom koja se vrti zapanjujućih 1600 km na sat, a ni jedan navodni satelit, sonda ili letjelica nikada nisu iskusili ni najmanji problem, već to jednostavno objašnjavaju kruženjem i polaganim uključivanjem. Pokušajte sto puta kružiti i polagano se uključiti u auto koji se kreće 160 km na sat, a onda zamislite kako bi to bilo da je riječ o deset puta većoj brzini.

8. Ni jedan predmet na svijetu ne privlači manje predmete, ne postoji ni jedan dokaz za gravitaciju i jedino što je opravdava je heliocentričnost i teorija. S druge strane Zemlja je toliko jaka da u svojoj gravitaciji drži Mjesec, no u isto vrijeme Mjesec koji je privučen Zemlji uspijeva privlačiti oceane koje Zemlja ne može zadržati?!

8
Pravo / U pripremi zakon o sudenju u razumnom roku
« Zadnji post od x u Ožujak 12, 2019, 12:11:23 poslijepodne »
U PRIPREMI ZAKON O SUĐENJU U RAZUMNOM ROKU U RS
12.03.2019.

U Republici Srpskoj (RS) će po prvi put biti usvojen Zakon o suđenju u razumnom roku - najavio je entitetski ministar pravde Anton Kasipović.

-Mislim da to može značajno unaprijediti pravosuđe u RS – ukazao je on.

Kasipović je rekao da će u narednih mjesec dana biti objavljen izvještaj o svim riješenim i neriješenim predmetima u svim sudovima u RS.

- Želimo da ljudi vide kako rade sudovi – dodao je entitetski resorni ministar.

www.epravo.ba
9
Pravo / Za 15 godina duznosti razrijeseno osam sudija i cetvoro tuzilaca
« Zadnji post od x u Ožujak 04, 2019, 02:02:34 poslijepodne »
VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: Za 15 godina dužnosti razriješeno osam sudija i četvoro tužilaca
04.03.2019.

Visoki sudski i tužilački savet je od 2004. godine do danas razrešilo dužnosti osmoro sudija i četvoro tužilaca. Trenutno se vode četiri postupka po tužbama u kojima je tokom protekle godine zatražena mera razrešenja dužnosti.

Razlozi zbog kojih su donesene ovakve odluke su različiti, ali kako su rekli iz VSTS-a, najčešće su utvrđeni prekršaji iz člana 56. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 25/2004, 93/2005 i 48/2007), tačka 22. "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije". Zbog ovoga je razrešeno šestoro sudija.

Za njih pet je izrečena mera razrešenja i zbog namernog davanja lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Veća.

– Naravno, znatan deo ovih odluka nije donesen samo zbog jednog izvršenog prekršaja, odnosno sudije nisu razrešeni samo zbog toga. Radi se o kombinacijama utvrđenih pomenutih prekršaja i sledećih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o VSTS-u BiH: nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka, propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtevima Saveta i bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje poverenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija i osuda na kaznu zatvora zbog izvršenog krivičnog dela, ili ako je proglašen krivim za krivično delo koje ga čini nepodobnim za vršenje dužnosti sudije – poručili su iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a.

Razrešenje dužnosti je jedna od najrigoroznijih mera, a VSTS izriče mere kao što su smanjenje plate, javne i pismene opomene i premeštaj. Sudije prijavljuju stranke u postupku, advokati, učesnici u postupku, rukovodioci, njihove kolege, institucije ili se istraga pokreće po anonimnim pritužbama.

www.epravo.ba
10
Pravo / Prilikom registracije svih motornih vozila placa se naknada za zagadivanje život
« Zadnji post od x u Veljača 26, 2019, 03:22:03 poslijepodne »
ODLUKA O JEDINIČNIM NAKNADAMA ZA ZAGAĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE ZA MOTORNA VOZILA: Prilikom registracije svih motornih vozila plaća se naknada za zagađivanje životne sredine. Iznos zavisi od starosti motora i kubikaže
26.02.2019.

Vozači u Republici Srpskoj od 3. januara 2019. godine prilikom registracije svih motornih vozila plaćaju još jedan namet - naknadu za zagađivanje životne sredine.

Iznos naknade zavisi od starosti motora i kubikaže. Za novije automobile naknada iznosi oko tri marke, a za starija oko 10 maraka. Cilj je da vlasnici automobila koji više zagađuju životnu sredinu plaćaju veću naknadu, a manju oni koji imaju i manje "zagađivače".

Naknada se plaća na osnovu Odluke o jediničnim naknadama za zagađivanje životne sredine za motorna vozila ("Sl. glasnik RS", br. 116/2018 i 119/2018), koju je donela Vlada RS krajem prošle godine, a na osnovu Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 124/2011 i 46/2017).

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS, u koji se sliva novac od ovih naknada, rekao je ranije da je sada urađena harmonizacija propisa na teritoriji BiH, budući da se u Federaciji BiH ova naknada plaća od 2013. godine. Osim toga, navodi on, reč je o međunarodnoj direktivi u oblasti zaštiti životne sredine koju Republika Srpska treba da sprovede.

Po gruboj računici Fonda, godišnji iznos od naknada sa kojim će Fond za zaštitu životne sredine da raspolaže biće između dva i tri miliona maraka, koje će vozači da uplate na ime ove naknade prilikom registracije vozila. Todorović tvrdi da će se novac trošiti namenski.

- Sve pare od te naknade biće iskorištene za projekte smanjenja zagađivanja životne sredine i za projekte energetske efikasnosti. To postoji u celoj Evropi i okruženju - ističe Todorović.

Navodi da će na taj način i Fond imati veće šanse da dobije značajnija sredstva prilikom apliciranja kod međunarodnih fondova.

U Republici Srpskoj je registrovano oko 366.000 motornih vozila.

Iz Vlade RS uveravaju da će, obezbeđivanjem dodatnih sredstava za finansiranje zaštite životne sredine, biti osigurano unapređenje mera zaštite životne sredine, veći stepen zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha.

Međutim, Vlada RS Zakonom nije obuhvatila industrijske kapacitete, odnosno velike zagađivače.

www.bih-pravo.org