Autor Tema: Cijene usluga telekom operatera  (Posjeta: 14593 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nesklad

  • Junior Član
  • **
  • Postova: 64
    • Profil
Cijene usluga telekom operatera
« u: Veljača 05, 2016, 09:17:42 prijepodne »
Citat:
Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) danas je održala konsultativni sastanak sa predstavnicima telekom operatora: BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekom Srpske a.d. Banja Luka i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar BH, a u vezi sa provođenjem zahtjeva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji.

Na osnovu zaključaka sa 23. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održane 12.01.2016. godine, Agencija je pokrenula proces definisanja kratkoročnih mjera koje imaju za cilj poboljšanje uslova za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije.

Telekom operatori su obavezani da se u roku od četrnaest (14) dana izjasne o predloženom nacrtu mjera. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o konačnim mjerama i datumu njihove primjene.

-kraj-

04.02.2016. godineKorisnici bi trebalo da dobiju postpaid paket sa cijenom do 10 KM, ujednacenu cijenu poziva prema svim operaterima u BiH, obracunska jedinica ce biti korigovana, tj. mogla bi biti jedna sekunda za pozive gdje se naplacuje uspostava poziva, sto je prema sadasnjim cjenovnicima ukljuceno u svaki paket.

Pogodnost za postpaid u ovim izmjenama je i 90 dana vazenje prepaid racuna od 90 dana od dana zadnje dopune. Sto je kad se malo sracuna za godinu dana aktivnog broja potrebno samo 20 KM. Za pozive i poruke moze se koristiti viber ili neka druga slicna aplikacija. Do sada je za ovu cijenu vazenje korisnickog broja u periodu od godinu dana bilo nemoguce dobiti. Jedino je jedan operater nudio nesto slicno ali za cijenu od 50 KM. Ostali su bili skuplji.

Vjerovatno ce sada poceti posebno tarifirati voip saobracaj unutar zakupa Internet linka, ali to ostaje da vidimo kako ce se odvijati. U svakom slucaju drago mi je da neko vodi bar malo racuna o korisnicima komunikacijskih usluga u BiH.
« Zadnja izmjena: Veljača 05, 2016, 09:20:54 prijepodne od Nesklad »Offline Nesklad

  • Junior Član
  • **
  • Postova: 64
    • Profil
Odg: Cijene usluga telekom operatera
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2016, 09:33:20 prijepodne »
Citat:
Nakon provedenih javnih konsultacija, Vijeće je usvojilo Odluku o prestanku važenja Odluke o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatora u Bosni i Hercegovini (tzv. usluga „nacionalnog roaminga”). Agencija ocjenjuje da je, u cilju jačanja konkurencije na tržištu mobilne telefonije, potrebno obezbijediti poticaj za operatore da unapređuju dostupnost i kvalitet vlastitih mreža. Iz tog razloga ukida se dosadašnji način pružanja usluga u slučaju kada korisnik jednog GSM operatora koristi mrežu drugog GSM operatora, pri čemu je za korisnike ova funkcionalnost nuđena kao posebna usluga za koju se plaćala dodatna naknada. U slučaju sklopljenih sporazuma o zajedničkom korištenju mrežnih kapaciteta, operatori su dužni da obezbijede da sa stanovišta krajnjih korisnika nema razlike da li operator realizuje uslugu putem vlastite mreže ili putem iznajmljenih kapaciteta drugog operatora.

Radi se o tome da je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine donijelo Odluku u prestanku važenja odluke o pružanju tzv. nacionalnog rominga.
Ova odluka može značiti da se cijena razgovora u roamingu kod operatera u BiH ne razlikuje od cijene razgovora na matičnom operateru ili da nema roamniga, tj da se ne može kačiti na mreže drugih operatera.