Vodosnabdijevanje, elektrika, grijanje, Internet-tv-telefon, održavanje

Started by Nesklad, January 15, 2016, 02:13:13 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nesklad

Cilj teme je da pokrene diskusiju u smjeru da jedni drugima kao korisnici savjetima pomognemo da ove usluge iskoristimo u najboljem mogucem obliku i da što jeftinije prođemo. Kao korisnici smo odabrali da ove usluge koristimo u domaćinstvima, s druge strane postoji imperativ zarade u kompanijama koju usluge pružaju. Upravo ta zarada uglavljena je u odnos korisnika i kompanije. Kompanija teži tome da zaradi, a korisnici za dati novac bi trebali dobiti uslugu na odgovarajučem nivou.


Pomozimo jedni drugima savjetima kako pojedinu kompaniju kontaktirati, kako dobiti povoljnije ugovore, kako doći do blagovremenih potrebnih popravki u zgradama, kako sto jeftinije proci sa famoznim triom telefon-internet-televizija.


Konkretno za Internet i tv moglo bi se organizovati da zgrada zakupi Internet link i da stanari podijele taj racun. Istim nacinom pregovaranja kao za upravitelja. Zasto da zgrada sa 20 stanova placa 15 do 20 racuna od po cca 50 KM mjesečno, ako bi za 200 KM mjesečno mogli dobiti sasvim solidan link ka Internetu. Narano da tu ima dodatnih ulaganja, ali ta ulaganja ne opravdavaju velike mjesečne račune po jednom priljučku za stan.

Mogli bi diskutovati o ponašanju upravitelja prema stanarima, o računanju famozne kamate na računu za el. energiju čak i kad smo u pretplati za više mjesečnih iznosa, o zakonitosti redukcije vode i grupnim računima za zgradu. Materijala za diskusiju ima, samo da bude zainteresovanih diskutanata :)


Možda ništa od ovoga ne bude i nikome ne pomognemo, al nekako smatram da ima ljudi koji su spremi da pomognu sebi u prvom redu, a zatim da podijele iskustvo sa drugima kao informaciju da nesto može lakše ili drugačije od nametnutog.